На кооперациите у нас се гледа с друго око. Ние развиваме силна социална дейност. Трябва да се обърне внимание и на това, а не само на арендаторите, каза Бисер Борисов, председател на „Победа–93“ за Фермер.БГ.
 
Кооперацията, която ръководи, обработва 17 500 дка земя с пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица в село Хаджидимитрово, област Свищов. Нейните членове са 480, а работниците – около 50. Основана е през далечната 1993 г.
 
„Помагаме безвъзмездно на всички в селото – на кметство, детска градина, зимно почистване на пътищата. Имаме и фурна, където правим истински хляб като едно време. Трябва да се обърне повече внимание на тази социална дейност, защото, където има добре работеща кооперация, населеното място също се развива,“ убеден е Борисов.
 
 
По негови сметки през последните две години кооперацията постига много добри резултати като добив и реализиране на реколтата. През януари той получи отличието „Млад еврофермер на 2018“. По думите му то е не само лично постижение, а на всички работници и член-кооператори. 
 
„Завърших специолност инженер в Русе. Лятно време се качвах на комбайните, те са моята слабост. След това записах и в Аграрния университет в Пловдив. От 1996 г. съм част от кооперацията, а преди три години станах неин председател“, споделя младият земеделец.
 
Борисов подкрепя искането за отделен Закон за кооперациите. „Сегашният търпи много промени. Той е от много отдавна и разглежда не конкретно земеделските кооперации, а кооперациите като кредитно дружество“, допълва той. 
 
„Трябва да се обърне внимание, че основното средство на земеделската кооперация е земята. Сега законът позволява всеки да бъде член-кооператор стига да има дялов капитал или да е внесъл някакви парични средства. Няма значение дали участва със земя, или не“, обяснява Борисов.
 
 
Според него трябва да се помисли и за тавана на плащанията. Сега се говори за таван от 100 хил. евро. „Ние, по-големите кооперации, ще бъдем ощетени от това“, смята младият стопанин. 
 
Той е на мнение, че има нужда и от Закон за градушките. „Такса от 0,75 лв./дка е посилна за нас. И тя е оправдана, защото през пролетта постоянно треперим“, обяснява председателят.
 
Похвално е, че по-голяма част от работещите в кооперацията са млади хора от района. Средната им възраст е около 45 години. 
 
„Тракторният парк е обновен с GPS навигация и автопилоти. Ще допълним и с нова самоходна пръскачка. За тези системи и машини трябват млади механизатори, с които на този етап разполагаме“, радва се Борисов.