Въпреки 30-часовите преговори евродепутатите не успяха да постигнат консенсус за финансирането за следващите 7 години. Така, на срещата на Европейския съвет на 21 февруари делегациите не се договориха за параметрите на Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021–2027 г. 

Каква ще е съдбата на субсидиите в новия бюджет на Европа?

Дискусията тръгна от предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, представено няколко дни по-рано. То предвижда бюджет за новата ОСП в размер на 329,3 млрд. евро, се посочва в бюлетин на Министерството на земеделието.

Този пакет от средства е с 1,5% повече от предложения от ЕК през май 2018 г. (324,3 млрд. евро), но с около 13.9% по-малко, отколкото има за ОСП в сегашния програмен период (382,9 млрд. евро). 

Фермерите от Copa-Cogeca намериха предложението на Шарл Мишел за неприемливо. Според тях парите няма да са достатъчни за земеделските стопани, за да отговорят на предизвикателствата и да изпълнят зелените цели. 

Предложението за бюджет не срещна одобрение и от председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли. Той е готов да отхвърли споразумение, което не дава достатъчно ресурси за справяне с новите предизвикателства. Критика отнесе и предложението за намаляване на традиционните политики (земеделие и кохезия). 

В хода на преговорите се появи и ново предложение, което предвижда увеличение с около 4,4 млрд. евро за ОСП. Става дума за още 2 млрд. евро за директни плащания и 2,4 млрд. евро за развитие на селските райони. Предлагат се и допълнителни 4,8 млрд. евро за кохезия. 

Тъй като липсва сближаване на позициите, договарянето на бюджета за МФР 2021 – 2027 г. продължава в следващите седмици. 

Така наречената „пестелива четворка“ – Нидерландия, Швеция, Австрия и Дания, отново настояха МФР 2021 – 2027 г. да се финансира с вноски от 1% от брутния национален доход. Те искат също да се запазят въведените рестрикции в бюджетите за отделните политики. 

Лидерите на четирите страни смятат, че разходите в бюджета трябва да бъдат модернизирани с фокус върху върховенството на закона, миграциите, иновациите и климата. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Директни плащания и мерки по ПРСР влизат в новия Стратегически план

Войчеховски призова: По-голям бюджет за земеделие!

Танева: Има реална опасност преходната национална помощ да отпадне

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.