Сладките пъпеши от каварненското село Българево са прочути не само в Добруджа, но и в цялата страна. За да им се отдаде дължимото, всяка година населеното място организира Празник на пъпеша. Сега COVID-19 обърка плановете на производители и организатори. 

Фестивалът на малината се планира за септември

Планираното десето издание на Празника на пъпеша се отменя заради повишения брой заразени с коронавирус в Добричка област.

По думите на кмета Георги Георгиев празненството вече е традиционно и привлича много хора. Заради опасността от зараза обаче юбилейното издание ще бъде отменено. 

Обичайно Празникът на пъпеша се провежда в първата половина на месец август. Тогава майсторите производители показват продукцията си в различни категории – най-голям пъпеш, най-сладък пъпеш, най-атрактивна презентация, най-оригинална украса. Фолклорни ритми, струнни квартети, танцьори и певци пълнят импровизираната сцена на площада.

Село Българево е най-голямото в община Каварна. Основано е в древността от седем семейства, чиито фамилии са запазени и до днес. Земеделието и туризмът са основните препитания на населението. Над 550 дка с пъпеши са засети в землището на Българево и околните села. 

Първите пъпеши излязоха на пазара още в началото на месец юни. В момента идва ред на традиционните медени „гиганти”, отгледани по полетата в региона и достигащи до 5-7 кг.