Вятър, суша и студено време, комбинирани с последиците от коронавируса съсипват земеделците на Североизток.

Пазарен интерес към сливенските праскови има, но продукция няма

Прекалено слаб е сезонът и твърде ниски са добивите. В момента берем пъпеша, за динята се шегуваме, че може би за Коледа ще има, започва разказа си пред Агри.БГ Десислав Костов – производител в района на Каварна, известен със своето лозарство и зеленчукопроизводство. Добруджанският земеделец споделя, че невижданите климатични промени тази година са се отразили пагубно не само на зърнопроизводството, но и на цялото земеделие в региона

В момента сме с около 35 дни назад. Засяхме на 5-6 май и след месец нищо не беше мръднало, нямаше абсолютно никаква вегетация. 

Десислав Костов: „Студът съсипа реколтата. Сушата също е жестока, това, което не се полива, ще изсъхне на 90%, както в момента се случва и със слънчогледа и пшеницата. Същото се очертава и с плодовете и зеленчуците.“

Тази година стопанинът е увеличил площите си с пъпеши, но добивите са в пъти по-ниски. От 80 дка Костов добива по около 200 кг на ден. За същия период през миналата година събирал между 8 и 12 тона на ден от 60 дка пъпеши. Заради поливното земеделие, което прилага, производителят успява да се спаси донякъде от сушата, но не и от късния студ.

Десислав Костов: Ранният пъпеш, който беше засаден в тунели, е на 95 % унищожен. Имам 13 дка от него и бера не повече от 2-3 дка от тях. 

4 тона от декар беше добивът ми миналата година, а сега не мога да събера повече от тон и половина.

Пъпешът е топлолюбива култура, динята също. Ние имахме нощни температури между 6-7 градуса. Комбинирани със студения северен вятър, който в района на Каварна не стихва, се усещат като 2-3 градуса. Всичко това стресира растенията и ранните пъпеши под тунели бяха унищожени. Почти няма колеги, които да са брали повече от 500 кг/дка от ранен пъпеш.

Снимка: Десислав Костов

пъпеш от градината на Десислав Костов

Разсадният пъпеш, който е засят по-късно, е в добро състояние. 

Надеждите са, че между 1 и 20 септември в нашия район ще почнем да бълваме нормални количества, но лошото е, че има и пропаднали площи. Има прекалено много терени, в които пъпешът е изсъхнал. Тези 200 литра дъжд, които паднаха в Добруджа на места, не могат да компенсират липсата на зимна влага."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Ниските добиви в района значително са увеличили изкупната цена на пъпеша тази година. Ако имахме много продукция в ситуацията на COVID-19, щеше да се хвърля сега поголовно на пътя, споделя стопанинът.

Десислав Костов: Пъпешът беше на 0,40-0,50 лв./кг миналата година, сега се изкупува на място за по 1,30 лв./кг. Това е цена, която прекупвачите не помнят да са давали през последните 20 години.

В момента цената на динята на борсата във Варна е 0,40-0,48 лв./кг. Надеждата ни е, че тази година под 0,30 лв./кг цената няма да падне. Има доста засята диня, но 70% от нея ще изсъхне, няма да има никакъв добив."

Костов отглежда и 10 дка дини, но не е заложил на тяхното производство, защото изисква повече работна ръка. "Теглото ѝ е около 6-8 кг, пък моите работнички са предимно крехки жени на "млада" възраст – около 70-годишни", споделя той. Притеснителна е ситуацията и с пласирането на актуалните за Черноморието домати и краставици.

"Доматът, който се бере от оранжериите, в момента е на страшно ниска цена поради простата причина, че пазарът му е по хотелите, а там сега всичко е празно. Домат и краставица в района основно отива за all inclusive, а такъв няма в момента", заяви още Костов.