С песни, танци и усмивки се проведе третото поредно издание на Празника на еленския мед – Медена седянка в китното балканско градче Елена. Събитието се състоя на 23 и 24 юли, като организатори на форума са община Елена, местното Сдружение Пчела и Сдружението на биологичните пчелари.
 
 
Утвърдени производители на мед от Еленския регион представиха богато аранжирани щандове с вкусни медови изкушения за стотиците гости на събитието. Щандът на семейство Антонови бе един от най-атрактивните за посетителите. Креативното семейство освен сладки изкушения, бе предвидило и пчелна рамка за снимки. Антон Антонов обясни кои са продуктите, които грабнаха вниманието на посетителите.
 
„От пчелите главно се предлагат пчелен мед, прашец, прополис, прополисова тинктура и восък. Заедно с пчелните продукти има и много медени сладки под формата на пчелички, които се произвеждат предимно с пчелен мед от моята дъщеря. Общо взето в подготовка участва цялото семейство със съпругата и 2-те дъщери.“
 
 
Всеки желаещ можеше да закупи мед от Еленския балкан, а на специално направен меден бар се раздаваше разхлаждаща напитка – божествен меден чай, съдържащ медовина, мента, плодов сироп и лимон. Въпреки по-слабата реколта, цените и тази година остават нормални. Димитър Костадинов, коментира повече по темата. 
 
„Цените са различни, по принцип, нашият мед е евтин. Чист е меда, хубав мед, средно 750 грама, която е официалната опаковка на медът е между 10 и 12 лева. Биологичният мед е 1-2 лева по-скъп.“
 
 
Славчо Михайлов, местен пчелар, участва за втора година в събитието. Той открои факта, че подобни мероприятия са изключително важни за него, тъй като му гарантират популярност и реализация на продукцията, което за едно малко производство е от водещо значение. Пчеларят предлага мед от акация, букет и липа. 
 
 
В рамките на празника бе открит Туристически информационен център. На сцената на събитието се проведоха множество състезания и игри, като Състезание за най-бързо ядене на меденка и най-бързо пиене на меден чай. За по-запалените пчелари бе предвиден семинар, посветен на съвременното пчеларство, пчелните продукти и апитерапията. 
 
 
Празника на еленския мед за пореден път затвърди уникалните вкусови качества на меда от този регион, който се дължи на специфични климатични особености на Еленската котловина и билките, които щедро растат в балкана. Пчеларите се обединиха зад идеята, че е време еленският мед да бъде защитен като географско наименование.