Правителството на Пламен Орешарски прие актуализация на Бюджет 2013. В него е предвидено увеличаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт и поемането на нов външен дълг за 1 млрд. лева.

За земеделие в актуализирания бюджет са предвидени средства, свързани с решение на Служебното правителство да се дадат допълнителни средства на тютюнопроизводителите в размер на 11,5 милиона лева като национални доплащания.

„От една страна, ние не искаме да натоварваме вътрешния пазар излишно с допълнителни емисии - въпреки че те не са толкова допълнителни, те са били предвидени така или иначе за тази година да бъдат осъществени - да дадем възможност за гъвкавост и привличане на ресурс при наличие на добри условия и отвън, по този начин да оптимизираме и самата структура на дълга. Тоест това, което правим, дава възможност за рефинансиране на практика на тези 800 млн. или наличието на буфер в размер на тези 800 млн., които бяха взети през февруари и трябва да бъдат платени сега, през август, които ще се отразят през август на нивото на фискалния резерв и ще го снижат много близо, дори може би под 4,5 млрд., които са записани като минимално ниво на резерва", посочи финасовият министър Петър Чобанов, цитиран от Дарик.

"Внасяме бюджета в парламента, там ще се види кога ще бъде разгледан на първо и второ четене. Имаме готовност тази седмица бюджетът да мине на първо четене", каза още министърът на финансите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!