По-добра реколта прогнозират производителите на праскови в сравнение с миналогодишната. Това каза председателят на Сдружение „Българска праскова“ Коста Петров, цитиран от БТА. 

Производител: Хубавата кайсия държи добра цена

Според него прасковите за преработка на компоти и сладка ще се изкупуват на 54–55 ст./кг без ДДС. Плодовете за пряка консумация пък ще вървят на цена от 60 ст. до 1 лв. за килограм.

В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Това прави около 23 100 дка. Тази година насажденията раждат много повече за разлика от миналата, когато 80% от тях бяха унищожени от неблагоприятното време.

И през 2019 г. овощарите в района са били неприятно изненадани от времето. Пролетните температури, които паднаха до минус 5 градуса, са покосили много от насажденията в ниските места по поречието на река Тунджа. Там има и напълно пропаднали площи, коментира Петров.

Петров: „Качеството на плодовете е добро, а тези, които са пострадали от лошото време, ще отидат за сокове." 

Прибирането на ранните сортове вече е започнало, като същинската кампания за прибиране на плодовете за преработка се очаква в края на юли. Овощарите се надяват на добиви от компотна праскова от около 4500 тона.

Костов цитира данни, според които от 300 до 500 дка годишно са новите насаждения на праскови, череши или сливи. Тук се включват и изкореняване или обновяване на вече съществуващи градини.

И тази година натискът от страна на гръцкия внос е осезаем. Тяхната продукция е заляла не само на нашия, но и румънския пазар. Вероятно обаче качеството им ще бъде по-ниско заради многото бури и градушки там, смята Костов. 

Производителят е убеден, че бъдещето на българската праскова е на външните пазари, като Полша Украйна и Прибалтийските страни. Липсват ни обаче достатъчно бази, хладилни камери, сортиращи машини и такива за амбалаж. Остава проблемът и с работната ръка, като Костов вижда решение в механизираната резитба и брането с платформа.

Той и неговите колеги традиционно участват на празника „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Неговото осемнайсето издание вече започна и ще продължи до 25 юли, когато ще бъде и официалното откриване от 10:00 часа.

Планирани са кръгла маса за проблемите на овощарството, демонстрации на овощаро-лозарска техника, лекции по растителна защита и разясняване на програмите за еврофинансиране, за което родните производители на праскови могат да кандидатстват.