Пак няма да е много добра годината, понеже се очертава да има измръзване от 30 до 80%. това ще си проличи след десетина дни. Това каза Димитър Андреев, кмет на сливенското село Гавраилово, производител на праскови. 
 
 
Пред бнр той посочи, че стопаните, които имат по-големи насаждения и са констатирали, че отново се очаква лоша година, след като миналата не беше много успешна за овощарите в някои части на страната. 
 
Андреев припомни един от проблемите на стопаните през ранната пролет. „По това време никой застраховател не застрахова. За жалост  в края на миналата седмица по поречието на река Тунджа  имаше температури от минус 3, минус 4 градуса. Клонките се обледиха, замръзнаха, цветчетата, които бяха цъфнали, вече са умрели“, отбеляза с горчивина стопанинът. 
 
 
Миналата година голям брой фермери не бяха пожалени от природата и изгубиха огромни количества от реколтата си. Тогава през март председателят на сдружение „Българска праскова“ Коста Петров разказа за Фермер.БГ, че 80% от пъпките на кайсиите и прасковите в Сливенско са измръзнали. 
 
Подобна картина имаше на много места в страната. Наложи се дори държавата да помага.
Земеделски стопани от областите Варна, Добрич, Ловеч, Силистра, Сливен и Шумен, чийто площи праскови и нектарини, кайсии, сливи, бадеми или череши пропаднаха на сто процента получиха компенсации.