Хубавата кайсия, която е за консумация, е на добра цена. Така беше и с черешите, коментира производителят Асен Йовев от дупнишкото село Ресилово за Агри.БГ. 

Убийствено ниски изкупни цени: Ще има ли пазар за кайсиите?

Овощарят отглежда кайсии от 20 години на площ от 6 дка. Някои от дърветата изсъхват, защото им е дошло времето, но мисли да ги поднови. От други 6 дка бере праскови, с които се занимава от 10 години. В градината си има още ягоди, череши и ябълки. 

„Тази година при мен е добра. И кайсиите, и прасковите родиха много плод. При нас нямаше градушки и слани. За сметка на това миналата година нямахме нито праскови, нито кайсии, защото сланите ги унищожиха“, спомня си Йовев.

Освен на фермерския пазар пред Министерството на земеделието производителят ще се пробва да продава и на борсата в квартал Дружба. Той цитира колеги, които споделят, че килограм плод се купува за 1.20–1.40 лв. 

„Имам много познати в Силистренско и съм добре запознат със ситуацията там. Хубавите кайсии ги изкупуват на 1.00–1.10 лв. Тези за ракия са по 60 ст. Изобщо не съм съгласен с твърденията, че там няма добър пазар“, категоричен е Йовев. 

Той определя проблема с вноса на гръцки кайсии като традиционен, както и липсата на кадри при почистването на нивите и брането на реколтата. 

„С работната ръка е много зле, защото ги научиха да мързелуват. Няма кой да бере кайсиите, а и да поискат, са некадърни. Берат зряло и зелено, а то трябва да се подбере. След два дни да се мине пак, затова аз и съпругата ми се справяме сами“, обяснява овощарят.

За своите 66 години той успява да се издържа с отглеждането на овошки. Не взима субсидии нито за единица площ, нито за продукция.

„От 5 дка съм брал 18 тона кайсии. Въпреки всичко, докато мога, ще се занимавам с това“, категоричен е Йовев.