За да укажат пълното си въздействие употребяваните средства за растителна защита и да има полза от пръскането на овощните дървета, трябва да се спазват следните най-важни правила:

- Разтворите трябва да се приготвят съвсем точно по дадените рецепти, да се прецеждат и често да се разбъркват през време на пръскането на овощните дървета, за да става правилно разпределение из течността на неразтворимите частици.

- Пръскането овощните дървета трябва да става на ситни като прах капчици, за да се покрият напълно напръсканите растителни части.

- Най-добре е пръскането на овошките да става сутрин или привечер, никога да не става при силен слънчев пек и горещо време.

- Да не се пръска преди, през или скоро след дъжд, а също и когато овошките са покрити с роса, за да не се измие напръсканата отрова.

- Да не се пръска във ветровито време, защото вятъра отнася пръсканата течност и овощните дърветата не могат правилно да се на-пръскат.

- Да не се пръска в студено време, когато външната топлина е под нулата, защото пръсканата течност замръзва и не може да окаже своето въздействие. Ако няма никаква възможност да се отмени пръскането на овошките през такова време, тогава то трябва да се извърши към обед, за да има време листата на овощните дървета да се изсушат преди мръкване и да не замръзнат през нощта.

- Да не се пръскат овощните дървета през време на цъфтежа, за да не се причинят повреди на полезните насекоми, които улесняват опрашването на растенията.

- Последното пръскане на овошките да не е по-късно от 3-4 седмици преди прибирането на плодовете, за да има време да се освободят от полепналите по тях отровни вещества.

- Пръскането на овощните дърветата да почне още при първото появяване на вредните насекоми по тях, преди още да са се размножили.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бактериален рак по овощните - Agrobacterium radiobacter pv tumefacies

Приготвяне на бордолезов разтвор

Видове лапад - повечето видове са упорити плевели с мощни корени

Технология за отглеждане на индрише