Бактериалният рак по овощните е повсеместно разпространено заболяване в нашата страна. Бактериалният рак по овощните - Agrobacterium radiobacter pv tumefacies е основен проблем при производството на овощен посадъчен материал. Вредността варира съществено в зависимост от вида на културата, подложката, почвения тип, а така също и от броя и мястото на тумурите. Има данни, че нападнатите от бактериален рак праскови, кайсии и малини по-лесно измръзват. След изгниване на туморите, мястото на повредата е входна врата за много патогени. причиняващи гниене на корените и дървесината. Така се увеличава броят на загиналите дървета.

Симптоми при бактериалния рак по овощните

Характерна особеност за бактериалния рак са грапавите тумори със зърнеста структура. Те се образуват в резултат на възникване на много точки с хиперплазия в болната тъкан. Tака се получават нарасти, съставени от множество по-малки туморчета, които наподобяват на цветно зеле. Първоначално туморите са бледожълти и меки, по-късно потъмняват и се втвърдяват. Накрая туморите започват да се разпадат на същата или през следващата година. По големина туморите са различни от грахово зърно до детска глава. При овощните култури те се образуват изключително по корените и кореновата шийка. Около нея туморите могат да се развият във вид на корона. Туморите пречат за нормалното сокодвижение, в резултат на което тази форма на проявление има най-голям вредоносен ефект.

Причинител на бактериалния рак

Причинител на бактериалния рак е Agrobacterium radiobacter pv tumefacies (Smith et Townsend) Kerr, Young et Panagopoulus (Sin. Agrobacterium lumefaciens) (Smith et Townsend Cohn.). Той се запазва в почвата (във влажна почва до 2 години, а в суха до 3-4 месеца). Патогенът прониква в растенията през рани от различно естество. Заразата се пренася главно от човека с помощта на режещи инструменти и почвообработващи оръдия.

Бактерията се развива в температурни граници от 0 до 37 градуса. Оптимална температура за развитие е между 25-30°С. Тумори не се образуват при температура над 28,3°С. Термалната убийствена точка за отделните раси и щамове варира между 45 и 51°С. Бактерията издържа на ниски температури до -32°С. Развива се при рН=4.4-8.

Най-благоприятни условия за развитието на болестта са умерено топла почва (около 22°С, със средна влажност около 60% от ППВ и неутрална или алкална реакция.

Гостоприемници са почти всички овощни и горски видове, лоза, малина, роза и някои тревисти растения като: картофи, цвекло, тютюн, хмел. слънчоглед, моркови, зеле, бамя, бакла, люцерна, детелина, хризантема, гергини, пеларгония, ружа, карамфил, киселиче, глухарче, татул, млечка, слез, дива ряпа и др. Отделните раси на причинителя имат по-тесен кръг гостоприемници.

Инкубационния период на болестта варира от 2-3 седмици до няколко месеца, в зависимост от вида и възрастта на растенията, температурата, влажност и други фактори. Върху резанки от моркови във камера, туморчета се образуват за една седмица. Този факт се използва като тест за патогенност.

Борба с бактериалния рак по овощните - Agrobacterium radiobacter pv tumefacies.

За площите, предназначени за производство на посадъчен материал се прави сеитбообращение с коноп или житни. Дрениране на почвите с близка подпочвена вода, вкисляване на почвата със сяра 50 кг. на дка. Предпазване от рани или дезинфекция на режещите инструменти в натриев хипохлорид 1:4 или формални 1:25. Унищожаване на овощните дръвчета, когато туморите са по главния корен или стъблото. Когато туморът се намира до вторичните корени то той се изрязва до главния корен. Прави се потапяне на корените на овощните дърветата преди засаждането им в глинена каша с 1% мелен карбонат, меден оксихлорид или биопрепарат на база Agrobacterium radiobacter. Присаждане на подложките на височина 5-10 см от почвената повърхност при спазване на добра хигиена. Извършване на по-плитки почвообработки, за да не се наранява кореновата система. Използване на сравнително устойиви подложки като: горчив бадем, ябълка EM IV, VII тип и ММ 104, дюли тип Д и Е. Сливовата вегетативна подложка Prunis mirobolana показва по-висока устойчивост към бактериалния рак в сравнение със семенните джанкови подложки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Приготвяне на бордолезов разтвор

Борбата с кръгломиниращият молец започва още през есента

Калифорнийска щитоносна въшка - най-опасна от всички щитоносни въшки

Има ли спасение от червения Бренер по лозята?