Учени от университета Тенеси разработиха нова технология за пръскане. Тя позволява на фермерите да използват значително по-малко пестициди при отглеждането на зеленчукови култури, пише изданието eurekalert.org.

Белгия тества дронове-пръскачки

Иновационната технология използва лазери, датчици и специални дюзи. Алгоритъмът на работа е базиран на способността на пръскачката да „вижда“ растението, да определя размера, формата и плътността му. Впоследствие данните се използват за определяне на нужното количество пестициди.

Разработчиците обещават, че това оборудване ще понижи разходите за пестициди приблизително с 600 долара на хектар.

Освен че ще редуцира разходите на фермерите, новата технология обещава да намали влиянието върху околната среда. Количеството на използваните пестициди ще спадне с 65-70%.

Работата над технологията е започнала още през 2009 г. Вторият етап на изследването е стартирал през 2015 г. и ще приключи през 2020 г.

Изследванията, които са се провеждали от април до май, показали, че количеството на използваните пестициди може да бъде редуцирано с до 70%.

За момента технологията се тества в градини. Разработчиците смятат, че тя ще бъде също толкова ефективна и на нивата.

Компанията-производител вече е получила лиценз за комерсиализация на технологията и приема предварителни поръчки. Първите машини ще бъдат доставени през февруари 2019 г.