В повечето борси и тържища за плодове и зеленчуци днес търговията изобщо не е започнала, след като се разбрало, че ще бъдат проверявани. Една от най-големите борси за търговия с плодове и зеленчуци в Южна България остана затворена през целия ден, десетки камиони не влязоха в големите зеленчукови борси в София. Проверяващите от НАП установиха и десетки тонове селскостопанска продукция без счетоводни и документи за произход. На собствениците им са съставени актове за нарушения, съобщиха от Министерство на финансите.

Съвместни проверяващи екипи от данъчни, митнически и служители на Агенцията за безопасност на храните започнаха проверки по границите на страната и в големите борси и тържища за търговия с плодове и зеленчуци.

На денонощен контрол по границите е подложена влизащата в страната селскостопанска продукция от Гърция, Турция, Македония и други съседни страни. Всички превозни средства, които превозват плодове и зеленчуци от тези страни, ще бъдат подложени на митнически и данъчни проверки. Инспекторите ще следят още за  документите за произход, фактури и други счетоводни книжа. Целта на проверките е да се пресекат опитите за обявяване на нереално ниски митнически стойности при внос на продукти от трети държави, както и злоупотреби с невнасяне на ДДС в България.

Всяко превозно средство, транспортиращо плодове и зеленчуци, ще бъде описвано в специален електронен регистър, заедно с превозваната стока. Екипи от НАП и Агенция „Митници" ще извършват, когато се налага, и насрещни проверки за това дали фактурите и другите документи, придружаващи стоката, са истински, включително дали вписана в тях цена е действителна. От НАП и митниците са категорични, че  при опити за представяне на фалшиви документи ще, случаите ще бъдат незабавно докладвани на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!