Площите с царевица тази година в Търговищко са повече спрямо миналата година. В петте общини на областта общо са засети 93 573 декара със зърнената култура. Това съобщи Драгомир Драгнев, експерт в Областната дирекция „Земеделие" в Търговище, цитиран от novini.bg. 
 
 
Според данните на областната дирекция земеделските производители през миналата година са обработвали 81 913 декара с царевица.
 
Пролетната сеитба в област Търговище е приключила, посочват от областната  дирекция, като добавят, че с маслодаен слънчоглед са засети 250 645 декара. Докато през миналата стопанска година площите са били 257 588 декара.
С около 1000 декара по-малко са засели земеделските производители от региона с фуражен грах. Площите с културата са общо 4531 декара, при 5500 декара през миналата година. Най-много са в землището на община Търговище.
 
Иначе изоставането в сеитбата на царевица за зърно в страната тази пролет вече е наваксано, а при силажната царевица даже е отчетен ръст на заетите площи с близо 11% в сравнение със същия период на миналата година.
Благоприятна е тенденцията и при ориза. В средата на май тази година заетите площи са 62 310 декара - с около 13% по-малко от преди година, докато седмица по-рано спадът е бил с 33% на годишна база, отчитат от земеделското министерство.