Значително по-голямо потребление на рапица в световен мащаб, отколкото ще е наличната реколта. Това предвиждат специалистите от министерството на селското стопанство на САЩ (USDА).
 
Това ще доведе до спад на запасите, се казва в прогнозата. 
Предвижда се, че реколтата от рапица ще е 68 млн. тона, което  е 3,5 процента по-малко от предишната стопанска година. Въпреки че се очаква Австралия и Индия да реколтират по-големи количества, това няма да компенсира десетте процента спад в произведената рапица в Китай и Европейския съюз, считат от  USDA. 
 
Тъй като потреблението на рапично масло и през следващата година ще остане на същото ниво, крайните запаси от суровината ще бъдат доста по-малки от сезон 2015/16г. 
 
 
Експертите вещаят, че производството на маслодайната култура ще падне с около 3 процента. По предварителни данни потреблението ще достигне 69 млн. тона. Така запасите ще намалеят с 15 процента до 5,5 млн. тона.
 
Това количество не би стигнало дори за един месец, изчисляват във Вашингтон. Като резултат от тази прогноза те очакват изкупните цени да задържат нивата си ида останат атрактивни.