Близо 20 хил. са земеделските производители, които са се възползвали от безплатните консултации за млади фермери и малки стопани от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Ако се калкулира те са спестили милиони левове. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриване на международната конференция „Настояще и бъдеще на системите за съвети в земеделието и тяхната роля за внедряване на иновациите“, организирана от НССЗ.
 
 
Порожанов допълни, че фермерите се възползват от услугите на държавната структура средно по 3-4 пъти годишно. 
 
“В България се стремим да оказва добра консултация във всички видове земеделски дейности. Близо 20 хил. земеделци са се възползвали от консултациите на експертите на НССЗ. Убеден съм, че на колегите не им е лесно, те трябва да разбират от всичко, но смятам, че си вършат добре работата. Дейността им трябва да се надгражда, особено в контекста на предизвикателствата относно бъдещата Обща селскостопанска политика”, коментира земеделският министър и добави:
 
“Трябва да структурираме въпросните стратегически планове, като ги базираме на бъдещите технологии, дигитализация, кръгова икономика и т.н – всичко, което го учим в учебниците, но не е приложено у нас. Безспорно е, че колкото повече си говорим в Брюксел за опростяване, толкова по-сложно става всичко. Затова аз вече не говоря за опростяване, но е факта, че отново сме изправени пред най-сложната за прилагане политика на ЕС, а в нея роля за периода и след 2020 г. има и НССЗ”.
 
Службата ще бъде прецизен инструмент при изпълнение на политиките на министерството, заяви и изпълнителният директор на НССЗ Младен Младенов. 
 
Представителите на съветническите служби на Сърбия, Хърватска, Словения и Македония поздравиха българската страна за установяването на партньорството между тях през 2015 г. в София. 
 
Проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрен Университет-Пловдив също коментира темата.
 
“Преди научните изследвания вярвам, че трябва да започнем с образованието и обучението, защото без образовани хора, консултанти и млади фермери няма как да имаме модерно и конкурентоспособно земеделие. Липсва специализирано обучение за консултанти. Освен специфичните познания, те трябва да имат и други познания – как да комуникират, да използват дигиталните технологии, как да предават своите знания и умения. Живеем в едно информационно общество и много от решенията, които ще се дават на фермерите, ще бъдат базирани на информационните технологии. Това означава, че старите методи няма да се използват, затова трябва да се помисли как да бъдат обучени консултантите”, каза проф. Янчева.
 
Думата имаха и младите земеделци. 
 
“Младите фермери в Европа са малко, но в тях виждам опция за внедряване на новите технологии. Вече не се говори за ера на промените. Ние сме във фаза на промяна на ерите. Цялостна промяна на процесите, земеделието, маркетинга. Новите технологии позволяват по-добро производство, адресиране на световния проблем с изхранването и с новите потребителски нагласи.
 
Има 7 основни предизвикателства пред внедряването на т.нар “умно земеделие”. Първият е достъпа до финансиране. Страхотно е да внедряваме иновации, но без финансиране, като тук имам предвид възможности да се създадат опитни полета в опитни станции в университети, за да се види как дадена технология работи. В същото време е добре да се използват и вече съществуващите системи и да има приемственост”, каза Петко Симеонов, земеделски производител и член на Съюза на младите фермери.
 
Пламен Абровски от Институт за агростратегии и иновации коментира темата за дигиталните хъбове. През месец април беше анонсиран четвъртия в ЕС агро дигитален хъб.
 
“Съветите в земеделието е нещо, което е от изключителна важност за всички земеделски производители производители. 
Ние сме в процес на създаване на дигитален хъб - структура и среда, в която очакваме да се включат наука, икономика, разработчици, земеделски производители и т.н, за да може да подпомогнем не само иновацията, но и икономиката. Да подпомогнем включването на все повече фермери в новото, което предстои”, каза Абровски.