Прогнозираните по-рано 5.4 млн. това пшеница с добро качество вече се вдигнаха на 5.6 млн. тона. Това стана ясно по време на официалното откриване на националната жътвена кампания в село Вирове, Монтанско, организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Монтанско.

МЗХГ отговаря: Какво не знаем за предстоящите мерки по ПРСР?


„България очаква поредната добра година като добив на зърнени суровини. Прогнозите вече се вдигат. Към вчерашна дата, по данни на агроминистерството през областните дирекции „Земеделие“, очакваме около 5,6 млн. тона пшеница. Моята прогноза е, че може крайната цифра ще бъде дори по-висока“, каза земеделският министър Десислава Танева по време на откриването на събитието.


По думите й към момента ожънатите площи с пшеница са над 22%.


„По оперативни данни, средните добиви са около 537 кг/дка, като това са много добри показатели за началото на жътвата. Освен това ечемикът е прибран на 70%, като очакваният общ добив е 500 хил. тона. Тук също имаме повишение в прогнозираните добиви. Смятам, че очакваме поредната добра година“, категорична е Танева. 


По традиция всяка година домакин на събитието е регионална организация от НАЗ. Тази година честта се падна на Монтанския съюз на зърнопроизводителите, чийто председател е Веселка Василева. 


Председателят на НАЗ Костадин Костадинов поздрави своите колеги.

 „Бяхме свидетели на суха зима, трудности, обилни дъждове. Не ни подминаха и градушките, които нанесоха тежки загуби за много наши колеги. Наблюдаваме все по-агресивни климатични промени и това за пореден път ни напомня, че не можем да се борим срещу природата, но можем да намалим щетите от неблагоприятните явления върху земята и продукцията, която произвежаме“, каза той.


От своя страна Костадинов пожела на колегите си спорна жътва, високи добиви и отлично качество на прибраната реколта.