Правителството на Полша се опитва да вземе под контрол разпространението на заразната африканска чума по свинете (АЧС), разрешавайки масов отстрел на диви свине. От тази седмица в цялата страна е започнал лов на диви свине, много от които са носители на смъртоносната болест. През следващите няколко уикенда ще бъдат убити около 20 000 животни, пише изданието Politico.

Мисия срещу Африканската чума по свинете се събира у нас

Така по изчисления на правителството за сезона ще бъдат отстреляни близо 190 000 диви свине. Общата популация е около 214 000. 

Това решение обаче се превърна в политически проблем за партията на власт „Право и справедливост“. То провокира създаването на коалиция от екогрупи, учени и политическата опозиция. 

Полски страници във Facebook са пълни със снимки на миловидни прасенца, а в близките дни в няколко полски града ще бъдат организирани протестни акции. Петицията срещу лова събра над 300 000 подписа. 

Като резултат правителството внесе корекции в своето решение. Мащабите на лова ще бъдат до известна степен намалени. Министърът на околната среда Хенрик Ковалчик в петък обясни, че ловците трябва да щадят бременните свине-майки и свинете, които се грижат за прасенца. Поддръжниците на правителството твърдят, че в предходните години е имало мащабни ловни мероприятия, но те не са провокирали протести. 

Проблемът е в това, че никой не е 100% сигурен, че ловът е ефективно средство за борба с АЧС. Заразата е смъртоносна за животните, но не застрашава хората. 

Масовият колективен лов на големи територии може да доведе до това дивите свине да се преместят и по този начин да провокират ново разпространение на вируса АЧС – по-бързо и по-надалеч, казва Рафал Ковалчик, директор на Института за изследвания на млекопитаещите към Полската академия на науките.