Опасността от градушки не е отминала. Днес следобед и привечер на северозапад има условия за развитие на купесто-дъждовни облаци. Ще има валежи с гръмотевици и евентуално градушки. Ден по-късно опасността се прехвърля на североизток, където през втората половина на деня ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщават от bTV. 
 
Близо 80% от посевите с есенници, пролетници, овошки и лозя са унищожени след бурята в четвъртък вечер", съобщи Николай Николов, кмет на русенското село Долна Студена, за БНТ.
 
Подобно е и положението в съседното село Ценово, които са двете най-засегнатите общини в Русенско. Въпреки че са отчаяни от големите щети, земеделците мислят отново да засеят нивите си. „Нямам застраховка на посевите, нямам доверие и на застрахователните компании“, споделя своята болка стопанинът Георги Григоров.
 
Неговите колеги от Новозагорско също бяха изненадани от градушката в следобедните часове на същия ден. Там ледените топчета са засегнали около 15 хил. дка, а в община Сливен – около 10 хил. дка. „Има 100% унищожени площи, но тепърва ще уточняваме щетите“, коментира Тодор Братанов, директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Сливен, цитиран от Infoz.bg.
 
По думите му най-силно са пострадали овошки, зеленчуци, оранжерии и полски култури. Има поражения и в полетата с царевица, където има доста прекършени растения. „Мисля, че някои от тях ще се възстановят, тъй като са в ранна фаза, но след няколко дни ще стане ясно“, твърди Диан Танев, арендатор в Новозагорско.
 
Оптимист е и Георги Баръмов, който отглежда зърнени култури, слънчоглед, лозя и череши върху 4800 дка земя в землището на село Съдийско поле. „Щети са нанесени на всички, но предполагам, че не са повече от 50%. Дано има жътва“, надява се земеделецът.
 
 
От Регионална дирекция за борба с градушките в Сливен припомнят, че разполагат с 21 противоградни площадки, които защитават 1,200 млн. дка. В случая с градушката в Новозагорско облакът е бил на огромен фронт, на голяма височина и със силна интензивност, обясняват специалистите.
 
„На 16 май цялата ни защита беше покрита с градоопасни зони. Стреляли сме от всички ракетни площадки, навсякъде в тази защита“, уверява Даниела Мушанова от Регионалната дирекция.
 
Пораженията от градушката, която по същото време удари и Карловско, са между 20% и 40%. Това са данни от първия общ преглед на комисията към Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив, съобщава БНР.
 
Най-пострадали са зеленчуковите и розовите насаждения в селата Богдан и Певците. „В село Каравелово са засегнати главно дворовете и по-малко земеделските стопанства“, обяснява Пенка Ганева от Общинската служба по земеделие в Карлово.
 
Пострадалите стопани вече подават заявления за държавна помощ. Условието е да бъдат регистрирани земеделски производители с площи, които също са регистрирани и са унищожени напълно. Заявления се приемат не само в общинската земеделска служба, но и в кметствата.