Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков взе участие в 29-тата Регионална конференция на ФАО за Европа и Централна Азия в Букурещ, Румъния. В рамките на Конференцията министър Греков проведе среща с Генералния директор на ФАО д-р Жозе Грациано да Силва, на която бе коментирано активното сътрудничество между България и ФАО. Двамата обсъдиха подпомагането на малките земеделски стопанства, в контекста на обявената от ФАО Международна година на семейното селско стопанство. Министър Греков покани д-р да Силва на посещение в България.

 

Той участва и на Министерска кръгла маса на тема „Хранителни загуби и отпадъци в Европа и Централна Азия“. Българският министър подчерта, че страната ни приветства Глобалната инициатива на ФАО за намаляване на хранителните отпадъци, стартирала през 2011 г. „Тя е насочена към насърчаване на диалога между заинтересованите страни, участващи във веригата на производство и предлагане на храни и разработване на ефективни мерки за намаляване на загубата на храни и хранителни отпадъци”, каза още министърът.

 

В рамките на форумите министър Греков проведе среща със своя молдовски колега г-н Василе Бумаков, на която бе обсъдено присъединяването на Молдова към ЕС. Коментирани бяха и въпроси за сътрудничеството между двете страни в областта на винопроизводството и възможностите за обмен на лозов посадъчен материал. Министър Греков се срещна и с министъра на земеделието, природните ресурси и околната среда на Република Кипър г-н Никос Коялис.

 

Те обсъдиха възможностите за сертифициране на типични селскостопански продукти за двете държави и общите позиции на двете страни по новата Обща селскостопанска политика. Министър Греков се срещна и с Европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, който също беше гост на 29-тата Регионална конференция на ФАО за Европа и Централна Азия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!