Днес, 10 юни, работна група е обсъждала критериите за кандидатстване по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“. Тази година приемът ще е целеви – само за сектор „Животновъдство“.

Подмярка 4.1.2: Облекчават се условията за подпомагане

Очаква се насоките да бъдат качени за обществено обсъждане в началото на следващата седмица – около 15–16 юни, а самият прием да бъде отворен в края на месеца, научи Агри.БГ.

За отварянето на подмярката в края на месец юни заговори още миналата седмица земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в Парламента. На извънредния брифинг на 8 юни изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев също потвърди, че се надява в края на месеца това да се случи.

По подмярка 4.1 малките и средни стопанства ще могат да се модернизират, като закупуват техника – доилни апарати, танкове за съхранение и т.н. Те могат да кандидатстват и за някои от дейностите за биосигурност.

Към момента бюджетът е около 30 млн. евро. За неговото формиране до последно се чакаше одобрението на Европейската комисия на Шестото изменение на ПРСР. Минималният размер на финансиране за едно проектно предложение е 15 хил. евро, а максималният – 500 хил. евро.

Това, което смущава браншът обаче, е наличието на член 137 като критерий за допустимост. Едно от предложенията им е регистрацията по член 137 да не е критерий за допустимост, а да е проверка след изпълнение на проекта. Само така фермите ще могат да получат нужната финансова подкрепа и да изпълнят изискванията за регистрация, убедени са от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).