След получаване на официалното одобрение на шестото изменение на ПРСР вече са предприети действия за окончателното приключване на процеса по акредитация на 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната програма за развитие на малки стопанства“, увери земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос.

ДФЗ отговаря: Какво се случва с подмярка 4.1.2?

Тя припомни, че в шестото предложение за изменение на ПРСР Управляващият орган включи промени по няколко мерки, включително подмярка 4.1.2, като целта е да се облекчат условията за предоставяне на финансова помощ. Самото изменение е одобрено от ЕК с решение от 27 април.

Каква е сагата на станалия вече исторически прием по подмярка 4.1.2?

Процедурата за кандидатстване по подмярката започна на 20 юли 2018 г., а крайният срок бе 22 октомври 2018 г. Бюджетът е почти 25 млн. лв., а постъпилите 244 проектни предложения са с обща стойност на заявената безвъзмездна финансова помощ от 7 808 589.83 лв.

За 11 проектни предложения са подадени искания за оттегляне от кандидатите и тяхната обработка е прекратена. Всички останали 233 проектни предложения са посетени на място, за да се установи фактическото съответствие с представените документи.

Към момента се извършва „Оценка на административно съответствие и допустимост“. За проектните предложения, за които е установена някаква нередовност, е изпратено уведомление чрез ИСУН. За част от проектните предложения е било необходимо да се изпратят допълнителни писма за предоставяне на информация, като все още се чакат отговори на някои от тях.

По данни на агроминистерството до сега са обработени 90 проектни предложения и са изготвени над 20 писма за недопускане до „Техническа и финансова оценка“. 

А каква е равносметката на фермерите? 

Към днешна дата, една година и шест месеца след крайния срок за подаване на проектни предложения и една година и един месец след крайния срок за обработка на проектите, съгласно разпоредбите на Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ), обработката на проектите не е приключила с оценителен доклад.

На фона на това забавяне кандидатствалите земеделските производители губят все повече надежда.

„Коя от тия оферти от преди 2 години е актуална, коя от тия цени е актуална сега, кое от всичко дадено за договор от преди 2 години по принцип ще се ползва сега, да не говорим, че докато стане време за изпълнение, ще станат 3 години. Абсолютно загубена кауза!!!“, коментира читател на Агри.БГ.