Жътвата на пшеница в Сливенска област започна с по-високи добиви в сравнение с миналата година, показват данни на Областната дирекция „Земеделие“. 
 
 
Средният добив е близо 450 кг/декар при 390 кг/декар в региона от Реколта 2017. Общо засетите площи с пшеница в района на Сливен през тази година са 150 000 декара, като досега е прибрана продукцията от около 8000 декара.
 
„Жътвената кампания е в разгара си в тези общини, а в планинските – Котел и Твърдица – предстои“, каза Виолета Иванова, главен експерт в областна дирекция „Земеделие и гори“, цитирана от БНР. Добивите от ечемик са около 420 кг от декар. Към момента се жъне маслодайната рапица, като се получават средно 220 кг от декар. При посевите от слънчоглед няма пропаднали площи.
 
Черешовата кампания е приключила, а 10% от плодовете са останали по дърветата.
 
„Проблем имаха с реализацията и предпочетоха да не ги берат, за да не правят разходи повече. Много са причините за това, че не можаха да ги реализират. Може би на първо място, за да могат да правят някаква реализация и износ трябва да се сдружават", коментира Виолета Иванова.
 
В областта вече се берат ранните сортове праскови, които са основно за директна консумация. Добивите са 250 килограма от декар. 20 000 декара са прасковените насаждения в Сливенско.