Само след седмици продуктите с растителни мазнини, които имитират млечните, вече няма да може да носят етикети „мляко“, „сирене“, „кашкавал“ и други.
 
 
На 13 януари тази година изтича последният гратисен период, в който стоките, произведени от смеси на мляко с растителни мазнини с подвеждащи имена, може да се предлагат на пазара. Крайният срок е записан в последните промени на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, които са в сила от 13 юли миналата година.
 
Целта на промените е да се гарантира по-добра защита на производителите на мляко и млечни продукти от нелоялната конкуренция на имитиращите продукти, като в същото време се осигури информация за купувачите, която е полезна и за тяхното здраве.
 
Също миналото лято беше променена и Наредба №1 за хигиената на храните, така че влагането на растителни мазнини в истинските млечни продукти да бъде предотвратено още в мандрите. Според нейните разпоредби производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.
 
Това изискване влезе в сила още на 19 юли миналата година след едномесечен срок за привеждане на дейността на мандрите в съответствие с наредбата.