Земеделските производители от община Лом са прибрали от полето 80% от засетите с хлебна пшеница площи, съобщава ZovNews.com. Данните на Общинската служба „Земеделие“ показват, че стопаните имат благодатна реколта и много добри добиви.

 


Средният добив от декар е 480 килограма. Очакванията са за лек спад в добивите до края на жътвата. Причина за тази прогноза са обилните валежи, съвпаднали с разгара на жътвената кампания. Освен че е забавил прибирането на зърнената култура, дъждът е влошил, макар и частично, качеството на житото, което мотивира предположенията за понижаване на добива.

 

 

Между 400 и 600 килограма варира средният добив от декар ечемик, а от засетите с маслодайна рапица 11 000 декара в землището на общината стопаните прибират по 210 килограма средно от декар. Досега е прибрана продукцията от около 70% от площите с рапица.

 


На добра реколта се надяват земеделците и наесен. Поне до този момент метеорологичните условия са изключително благоприятни за развитието на царевицата и слънчогледа, което предполага щедър урожай. 27 000 дка е размерът на площите, засети с царевица, а слънчоглед има на площ от 37 000 декара.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!