Специализираният слой „Площи, допустими за подпомагане“ вече ще се обновява ежегодно и чрез проверка на подадени възражения. Това става ясно от обнародваната днес наредба в Държавен вестник (ДВ: брой 8 от 24 януари 2017 г.) за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол. 
 
 
С влизането в сила на наредбата, всяка година след приключване на обновяването на площите, допустими за подпомагане, министърът на земеделието и храните ще одобрява със заповед проект на специализиран слой, който ще се публикува на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
В срок, определен от министъра на земеделието и храните, земеделските стопани могат да подават чрез областната дирекция „Земеделие“ възражения по образец чрез автоматично генериране от интернет страницата на фонда. При подаване на възражения земеделските стопани сами или със съдействието на служител от общинската служба по земеделие посочват идентификаторите на парцелите, които са предмет на възражението.
 
След проверка на получените възражения и отстраняване на установени непълноти и грешки МЗХ ще изготвя окончателен специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“.
 
Проверката ще се извършва чрез преглед на коректността на:
1. извършената дешифрация, когато съответните площи попадат под актуално за годината заснемане;
2. извършената теренна проверка и нанасянето на констатациите от нея в базата данни на СИЗП, когато съответните физически блокове са определени за теренна проверка.