Айхан Хашимов се занимава с отглеждането на ягоди и малини вече 18 години. Днес той произвежда малини на площ от 400 дка и ягоди на 100 дка в района на Лозница. Завършва Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и земеделие в града и някак естествено се насочва към селското стопанство. В началото обмисля да се захване с лозарство, както повеляват традициите в този край, но бързо се пренасочва към малините като по-перспективна култура. 

Наши фермери тестват малинокомбайни за бране и на други плодове (ВИДЕО)

Насажденията в неговото стопанство от самото начало са направени за машинно бране. От три години производителят използва малинокомбайни за прибиране на ранните малини от сорт Микер и късните от сорт Херитидж. 

„Това, което още първата година успяхме да забележим е, че наистина с малинокомбайните ние успяваме да оберем много по-качествено и с много по-малко хора. Една машина замества 40-50 човека на блока и това е тяхното предимство. Имайки предвид и създалата се ситуация с COVID-19 тази година, значително много по-малко човешки фактор има в брането на малини, което е един плюс за нас като производители на такива плодове“, убеден е Айхан Хашимов.

Той е отворен не само към новите технологии, но и към новите сортове. Дори си е направил опитно поле, на което тества селектирани западноевропейски разсади, за да провери кой от тях се адаптира най-лесно към климатичните условия в неговия район, а именно към студените зими и горещото лято без влага. Засега се е спрял на един конкретен, холандски, който се чувства добре на българска земя. 

Плановете му за в бъдеще включват съчетаването на ранни, средноранни и късни сортове, за да продава малини целогодишно на голям пазар, какъвто е Централна Европа, и на една висока цена. Убеден е, че качеството на нашите ягоди и малини, отглеждани на плодородния чернозем, не отстъпва по нищо на тези, произведени в оранжериите на Холандия или Англия.