Държавният глава Росен Плевнелиев договаря износ на наши аграрни стоки и машини с Виетнам.

 

България и Виетнам ще договорят нов модел на икономическо сътрудничество, в който страната ни да е .врата за виетнамския експорт към Европейския съюз чрез черноморските и дунавските си пристанища и индустриалните зони, а Виетнам да стане вход за България и за ЕС към Азия. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в интервю за националното радио "Гласът на Виетнам" преди старта на държавното му посещение в азиатската страна, цитиран от прессекретариата си в неделя.

 

Българския държавен глава замина на визита във Виетнам, чиято официален старт е 28 октомври и ще продължи до 31 октомври. В понеделник Плевнелиев ще има среща с президента на Виетнам Чъонг Тан Шанг, след която се очаква да се подпише декларация за стратегическо партньорство между двете страни за задълбочаване на сътрудничеството в приоритетни сектори като икономика, образование, земеделие.

 

Планирани са срещи и с председателите на парламента и на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия, с представители на местните области, както и българо-виетнамски бизнес форум, който ще се проведе в град Хо Ши Мин

 

"Имаме да работим много и в сферата на отбранителната индустрия, където също ще има важни преговори и се надяваме и на подписани сделки и резултати", отбелязва президентът пред виетнамската медия.

 

В областта на образованието държавният глава заявява и желанието да бъде подписано двустранно споразумение, което да даде възможност за обмен на повече студенти. В Софийския университет и във Виетнамския университет за социални и хуманитарни науки вече съществуват програми за изучаване, съответно на виетнамски език и на български език.

 

Пред радиото президентът изразява високата си оценка за двустранния диалог на всички равнища, който е предпоставка за още по-сериозно сътрудничество и развитие на отношенията между двете приятелски страни. България високо цени ролята на Виетнам в Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. Виетнам играе много силната роля на координатор на отношенията на Асоциацията с ЕС по създаването на Зона за свободна търговия между двете регионални организации, двигател е на позитивното и мирно развитие на целия регион, посочва Росен Плевнелиев.

 

Според президента подписването на Рамково споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам ще бъде важна стъпка за укрепването на отношенията. Плевнелиев припомня, че България беше третата държава от ЕС, която ратифицира това споразумение. Същевременно държавният глава изразява надежда за скорошно приключване на преговорите и за подписване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам.

 

Малко над 64 милиона е стокообменът между двете страни за миналата година. За шестте месеца на тази година той възлиза на около 30 милиона долара. Страната ни търси увеличение на българския износ в областта на химическата, фармацевтичната, леката промишленост, машиностроенето, селското стопанство и отбранителната индустрия.