Председателят на лозаро-винарската камара Пламен Моллов прогнозира 30% по-слаба реколта от грозде тази година, заради измръзванията през зимата и трайното засушаване в последните месеци.

 

И тази година се очаква чужди фирми да изкупуват големи количества от бялото грозде, произведно у нас.

 

"Това има два ефекта. От една страна това оформя известен дефицит на качествено грозде, защото те вземат едни от най-качествените бели сортове. От друга страна създава едно ценово равнище, което е високо за България, и от трета страна, когато и климатът не е с производителите, тогава и цената естествено расте нагоре.", заяви по повод изкупуването на качествено грозде от чужди фирми , Пламен Моллов пред БНР.

 

Според Моллов жегите се отразяват върху общия комплекс от съставки на гроздето и дори то да набере съответното сухо вещество като захар и т.н., вероятно е да няма същите аромати. Освен това и киселинното съдържание ще остане неподходящо.

 

„Не може при всички тези неблагоприятни обстоятелства за количеството на гроздето да имаме високо качество”, посочи проф. Моллов и добави, че не бива да се счита, че не е възможно в определени райони, където има добри лозя, които се гледат добре със съответно капково напояване и със съответни допълнително агротехнически действия, да има много високо качество на грозде. „Като общо очакване обаче тазгодишната реколта няма да е като миналата година.

 

Миналата година беше много добра. Тази година вероятно ще е по-злe, заяви още Моллов.

 

[news]


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!