Неблагоприятните агроклиматични условия през последните два месеца са нанесли щети и върху градините с пипер. Според производители, обаче, щетите не са повече от 20%, а и стопаните са презасаждали пипера в районите, където са минали градушки.

 

Към момента произведената продукция се реализира на българския пазар, продукцията се изкупува, но едва през септември ще стане ясно в какъв размер ще са щетите за българските производители от наложеното от Русия ембарго за внос в страната на селскостопанска продукция от страни от ЕС, коментира за Фермер.БГ Георги Василев, секретар на Асоциация „Български пипер“.

 

Към момента червена капия, екстра качество, за прясна консумация се изкупува по 60 ст/кг от полето без ДДС. Цената на зелената капия от полето е 50 ст./кг, а на пипера меланж – 40 ст./кг без ДДС. Преработвателните предприятия изкупуват регулярно българския пипер, макар че производителите очакват корекции в договорите от следващия месец.

 

За преработка (печене, белене и бушене) цената на червената капия сега е 50 ст./кг от полето. За преработка (рязане, замразяване, сушене, стерилизация) червената капия, първо качество, се изкупува по 45ст./кг. Червена капия второ качество се изкупува по 40 ст./кг, трето качество – 20 ст./кг. Зелената капия (рязане, замразяване, сушене, стерилизация) се изкупува по 30 ст./кг за първо качество, пиперът меланж – 25-30 ст./кг.

 

При лютите пипери цената в момента е по 1 лв./кг. Василев допълни, че изкупната цена на пипера за преработка и производство на млян червен пипер е 60 ст./кг от полето. Цените на камбите в момента са идентични на тези на капията. Чорбаджийски чушки се изкупуват на цена от 55 ст./кг.

 

По думите на Георги Василев, обаче, тази година количествата чорбаджийски чушки са много малко, което е предпоставка за по-висока изкупна цена през следващия месец. Цената на чорбаджийските чушки през миналата година е била сравнително ниска, а и се наложило производителите да изхвърлят част от продукцията, заради забавяне на изкупуването.

 

Това отказало зеленчукопроизводителите от производството на по-големи количества чорбаджийски пипер. Кампанията по масовата беритба на червена капия ще започне в началото на септември, допълни Василев. Към средата на следващия месец ще е и по-ясно какви ще са реалните щети за българските производители от руското ембарго.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!