Петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите бе открито днес (6 май) от Калоферски гайдари и Сборна фолклорна формация от община Разлог. Събитието ще продължи до 8 май 2016 г. на традиционното място – над Петропавловския манастир, край Лясковец, предаде репортер на Фермер.БГ.
 

 

 
Симеон Караколев – организатор на Събора и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец приветстваха участници и посетители на събитието. Форумът уважиха още кметът на Велико Търново – Даниел Панов, инж. Добромир Добрев – кмет на Горна Оряховица, а също така и посланици от 18 държави.
 

 

 

Официалният старт на Събора беше даден с прерязване на лентата от Даниел Панов, Симеон Караколев и домакина на юбилейното издание д-р Ивелина Гецова. Събитието продължи с изпълнение на характери песни, танци и обичаи от Федерация на Етнографска група на Армъните в България.
 

 


Заради усложнената епизоотична обстановка с болестта Заразен нодуларен дерматит, тази година на Събора няма изложби на кози и овце. Очертава се обаче интересна програма - в Националния събор участие вземат над 55 занаятчии, фирми за селскостопанска техника, сред които са АГРИТОП и МЕРКУРИЙ АГРО. Фирми за оборудване и фуражи, както и 10 производители на местни и млечни овчи и кози продукти. 

 

 

.

 

 

Всеки от посетителите има възможност да закупи био продукти от овче и козе мляко, месо и мед директно от производителя. Ще се проведе конкурс за най-добро сирене и кашкавал; Кулинарни шоу програми; Народни веселби и нестинари.
 

 

 

 

 

Като част от празника над 2 000 изпълнители и участници ще се включат в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден. 35 изпълнители от цялата страна ще представят варианти на песента „Заблеяло ми агънце“ и ще се състезават за голямата награда на конкурса. Специално за юбилейното издание на събора пристига и уникалното читалище на колела „Бащино огнище“.