Пенсионните фондове в Русия да могат да инвестират в селскостопанска инфраструктура, за да се намали зависимостта на руската икономика от външната среда и да се стабилизират инфлационните очаквания. Това предлага Руската централна банка (РЦБ), цитирана от информационната агенция ТАСС, съобщи Инвестор.БГ.
 
Първият заместник-председател на централната банка Сергей Швецов коментира пред агенцията, че може да се започне с изграждането на центрове за съхранение и преработка на плодове и зеленчуци, зърнохранилища и т.н. На територията на страната, според Швецов, могат да се изградят 200 такива центъра.
 
Пенсионните фондове в Руската федерация също изразяват готовност да инвестират в земеделска инфраструктура, допълва информационната агенция. Асоциацията на фондовете посочва, че в настоящите икономически условия подобни инвестиционни инструменти са изключително интересни заради търсенето на вътрешния пазар и възможността за атрактивна рентабилност.
 
Още в края на май Швецов съобщи, че ще се разширят възможностите за инвестиции на пенсионните и застрахователните компании в страната. Според него инфраструктурата за съхранение на плодове и зеленчуци ще доведе до корекция в резките колебания на цените, предизвикани заради западните санкции. Това на свой ред генерира и по-високи очаквания за инфлацията в Русия.
 
Идеята на Швецов се подкрепя и от руското министерство на финансите, макари и зам.-министърът Алексей Моисеев да коментира, че пред осъществяването ѝ има доста въпросителни.
 
Швецов обаче не иска да се ограничи само с инвестициите в обработката и съхраняването на плодовете и зеленчуците, а като цяло да насърчи вложенията на пенсионните и застрахователните дружества в селските райони.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!