По-високите разходи за фураж тази година са тема на разговор на Съвета на земеделските министри на ЕС, които се събират на 19 юли в Брюксел.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Обсъждането е по искане на Хърватия, подкрепена от Гърция. Там ситуацията в животновъдния сектор по отношение на разходите за фураж е тревожна.

Друга точка от дневния ред включва стимули за превръщането на пчеларството в по-привлекателна професия. Тук министрите ще получат информация от унгарската делегация от името на Хърватия, Франция, Гърция, Унгария, Италия и Румъния. Според тях е важно да се приемат мерки за подпомагане на сектора, за да се спре намаляването на популациите на пчелите.

Министрите на ЕС ще разгледат и въпроса за финансова помощ за производителите на маслини в засегнатите от екстремните климатични условия райони. 

Ще бъде ли забранено убиването на мъжки пилета, идва ли краят на ерата на клетъчното отглеждане и докъде стигна приемането на План за развитие на биологичното производство, също попадат в полезрението на земеделските министри.