Положението в Странджа е бедствено, алармират пчелари от региона. Реколтата от манов мед тази година е нулева – няма нито една килийка манов мед, заяви за Фермер.БГ Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ - Царево. „Това е най-тежката година за пчеларите от 50 години насам.

 

През зимата имаше висока смъртност по пчелите, а през пролетта в периода на развитие на листните въшки имаше много дъждове, което попречи на работата на пчелите. Дори и най-старите пчелари в региона не помнят година, в която да не е добит и един грам манов мед“, заяви Тодоров. По думите му субсидията, която беше определена тази година за пчелно семейство е подигравка с пчеларите.

 

„Разходите за едно пчелно семейство при нормална година са 100-120 лв., субсидията, която ни дадоха е 3.45 лв. Не е възможно секторът да оцелее с такова подпомагане“, категоричен е Тодоров. Той допълва, че дори и за новия програмен период при разпределянето на средства за сектор Животновъдство няма предвидено подпомагане за пчеларите. Това е причината много от пчеларите да се отказват от пчелините си.

 

„Разходите за едно пчелно семейство растат главоломно в тежки години като тази, защото продължаваме да храним пчелите и през лятото. Паша няма никаква“, допълва Тодоров. По думите на Манол Тодоров странджанските пчелари имат незначителни количества манов мед от миналата година. Липсата на манов мед е повишила цената му – от 12 лв. до 16 лв./кг. Тенденцията е повишението на цената да продължи, но производителите на манов мед не могат по никакъв начин да задоволят търсенето на пазара.

 

„Имаме заявки за манов мед от цял свят, но не можем да осигурим дори минимални количества за вътрешния пазар“, допълни пчеларят. „Пчеларите от Странджанския край смятаме, че трябва да алармираме официално за проблемите си, но едва ли някой ще ни обърне внимание в създалата се политическа ситуация“, заяви още Манол Тодоров. Пчеларите са категорични, че няма да могат да изкарат следващата зима, ако няма реално подпомагане за сектора.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!