С 50% по-ниски са прогнозните количества по отношение на добива на мед за 2016 година. Това каза Николай Гайдов, пчелар и председател на пчеларско дружество „Акация 1899”, предаде Фокус.

 

По думите му, към момента няма вадене на пчелен мед, а годината върви изключително тежко за пчеларите в страната. „Пчелните семейства са гладни. Очакваме последната главна паша – слънчогледа, която да спаси положението специално в полските райони. В планинските райони пчеларите очакват цъфтенето на липата. Това са неща, които в крайна сметка няма да направят годината по-добра.

 

Пчеларите искат отпускане на средства по програмата „de minimis” при неочаквано развитие на обстоятелствата, каквато е тази година – лоша година за пчеларството”, коментира Николай Гайдов. Пчеларят обясни, че въпреки прогнозираните ниски количества добив от мед в Пловдивско, а и в страната, на пазара ще присъства български мед, както и вносен продукт. „Няма да има пак монофлорните видове мед, както се случи преди две години, но ще присъства стандартния букет, от слънчоглед, както и евентуално липов мед. В Северна България някои от пчеларите са изкарали и малко мед от рапица”, добави Николай Гайдов.