Пчелари излизат на пореден протест пред Министерството на земеделието и храните днес следобед с настояване за спешна помощ от държавата, защото според тях положението в отрасъла е доведено до катастрофа.

Главният проблем е, че в новата обща стопанска политика 2014-2020-а година пчеларството не е застъпено, а имахме обещание за субсидия на всяко регистрирано пчелно семейство в рамките на 30 евро за кошер. Такива обещания ни бяха дадени от предишния министър на земеделието Мирослав Найденов. Надяваме се нашето правителство и парламентът да намерят начини да бъде подкрепен този сектор. Това каза председателят на областния пчеларски съвет в Шумен Даниела Челебиева в интервю за БНР.

Надяваме се на благоразумието на Европейския съюз, каза още Челебиева и обясни, че в САЩ пчеларите се подпомагат с 125 долара на пчелно семейство, а България няма дори пазарна цена и добави: Затова и много млади пчелари в България се отказват от пчеларството. Затова и пчеларите, които имат над 150 броя пчелни семейства са едва 424. 800 са пчеларите, които имат над 100 пчелни семейства. Ако лесно се гледаха пчели и ако имаше достатъчно средства, за да се издържат семействата на хората, те нямаше да се откажат от пчеларството. Необходими са 30 млн. лева за подпомагане на сектора, заяви Челебиева.


Началникът на отдел "Животновъдство и генетични ресурси" в Дирекция "Животновъдство" към Министерството на земеделието и храните Силвия Василева заяви: Понастоящем пчеларите са секторът, който получава най-много подпомагане от страна на държавата, включително допълнено и с европейски средства. Седем са схемите, по които те можеха да кандидатстват, и тези схеми по всяка вероятност ще се запазят и в новия програмен период. /.../ Наистина Националната програма по пчеларство е една програма, за която ние отчитаме висок процент на усвояемост. Данните, които имаме от ДФЗ, показват, че над 1700 са бенефициентите, като за 2013-а година усвояването на бюджета е 90%.


По отношение на средствата Василева каза: Подпомагане може да се извършва само на основания на действащото европейско законодателство, т.е. за единица продукция, за единица пчелно семейство или вид животно подпомагане не може да се случва, защото се счита, че по този начин се изкривява пазарната ситуация. Затова ние търсим други мерки. Василева посочи и липса на активност от страна на пчеларите по Националната програма по пчеларство.

От своя страна Челебиева обясни неактивността на пчеларите с това, че парите са прекалено малко и свършват още първия ден.
 
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!