С развяти знамена и плакати пчелари се събраха днес на протест пред Министерството на земеделието, храните и горите. 
 
 
Тяхното искане, както Фермер.БГ писа, е за промяна в нормативната уредба и най-вече промяна в Наредба №1 от 2013 г., в която е записано, че пчеларите в преход от конвенционално към биологично пчеларство, трябва да се сертифицират за една година.
 
„Ние искаме срокът да бъде удължен, колкото е реалният преход – до 3 години. Сертифициращите фирми обаче тълкуват нещата по свой начин. За една година е преходът за пчелния мед, а преходът за восъка, може да бъде повече от една година.
 
Заради това тълкуване се стига до това положение, че министерството реално приема една година и са фиксирали този период“, обясни пред Фермер.БГ Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз и организатор на протеста. 
 
 
Според пчеларите восъчните пити не могат да се сменят за една година, тъй като по правило подмяната в този период с биологичния восък трябва да стане с до 30 процента от общия брой на питите. А има възможност да им бъде отнет и сертификата за биологично производство. 
 
„Ако се подменят всички пити, това означава, че няма да се получи никаква стокова продукция и на практика пчеларите губят от това“, добави Михайлов. Друго искане на пчеларите е да бъде отворена схемата за държавно подпомагане
 
 
„Миналата година получихме такова подпомагане, с цената на много документи и трудности. Тази година въобще не отварят тази схема“, добави Михайлов и подчерта, че основното желание на сектора е да получават помощи на пчелно семейство. Така на практика ще им се плаща такса опрашване. 
 
„Пчелите опрашват 86 до 88% от растителността, която ни обикаля. Без тях, това, което слагаме на масата, ще изчезне. Това е и единственият сектор в България, които не се подпомага пряко. Без опрашителната дейност на пчелите, няма да има слънчоглед, рапица или плодове и зеленчуци“, каза пред Фермер.БГ Любомир Любомиров. 
 
 
Пчеларите искат опцията за директни плащания да бъде заложена в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС). 
Много рядко някои стопанин проявява инициатива и желае да плаща за опрашване. „Те получават опрашителната дейност от нас безплатно, нямат интерес да плащат“, добави Любомиров. 
 
 
Друг проблем, на който пчеларите обръщат внимание, и то от години, е пръскането на земеделските култури, което вреди на пчелите. Според Любомиров няма лаборатории, които да изследват от кои точно препарати измират пчелите
 
 
Група от протестиращите беше поканена на среща със зам.-министрите на земеделието Цветан Димитрова и Лозана Василева. Те  предоставиха обща декларация, в която излагат исканията си, и която беше подписана от протестиращите. 
 
По-късно стана ясно, че министерството ще направи анализ и ще потърси възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ de minimis за пчеларите. Двете страни са се разбрали до средата на другата седмица да се проведе нова среща. 
 
На срещата е обсъдено и предложението за въвеждане на надписи „имитиращ продукт“ на бурканчета, в които няма истински мед. Били са набелязани и мерки, свързани с опазване на здравето на пчелите и превенция от неблагоприятни явления и третиране на земеделските площи с препарати.