По 25 лева на пчелно семейство ще бъдат отпуснати на производителите на мед от следващата година. Това съобщи Манол Тодоров, производител на манов мед от Царево и председател на сдружение „Странджански манов мед”. Това обещание е било дадено от страна на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), след като пчеларите излязоха на мирен протест миналата седмица, заяви пчеларят, цитиран от радио Фокус. Тодоров поясни, че парите би трябвало да дойда от програма De Minimis.

 

Манол Тодоров

 

„Смятам, че представителите на МЗХ разбраха проблемите ни. Ще искаме нотификация по програмата по 25 лева на регистрирано пчелно семейство от догодина. Това за нас са обещания. Проблемите си остават. Единствено пчеларите не получават европейски субсидии”, оплака се производителят. Той поясни, че от следващата година за производителите на мед ще има пари и по агроекологичните плащания или за биологично пчеларство.

 

„Очаква се да започне подпомагането на т.нар. малки земеделски стопанства. Ние ще се обърнем към ЕК и ще търсим отговорност на управляващите защо не приеха решението на Европейския парламент за директна субсидия на пчелно семейство”, каза още Тодоров. По думите му най-големият бич на пчеларите са нароилите се браншови съюзи и асоциации.

 

„Те доведоха до това окаяно състояние на пчеларството в България. Това се прави умишлено, за да може този отрасъл да бъде раздробен”, добави производителят. От средата на следващата година се предвижда да има нов закон за браншовите организации на принципа на конфедерациите т.е. „законът не може да забрани съществуването на тези съюзи и организации, но чрез гласуване ще се излъчат хора, които да представляват производителите на мед пред държавните институции.

 

Схемата за единно плащане на площ няма да се промени. Според Тодоров пчеларството трябва да се присъедини към отрасла животновъдство и по този начин производителите ще получат европейски плащания. „На всички е известно, че единствено пчеларите не получават субсидии. Тези пари няма от къде да дойдат. В бюджета няма средства. Тези пари, които са в животновъдството, трябва да се включат и в пчеларството. Няма друг начин”, каза Тодоров. Той бе категоричен, че до края на годината няма да бъдат отпуснати средства за пчеларите.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!