Настоящата пчеларска година е провал лично за мен. Подавам жалба срещу пръскане, в срок от 24 часа никой не се появява. Отивам в едната институция, препращат ме в другата и така се въртя в един омагьосан кръг. Това каза Донка Арбалиева, пчелар от село Аспарухово, Варненско за Фокус. Пчеларят посочи, че през 2010 година масово в района на общината пчелите са били изтровени. 
 
„При третирането на посевите тогава в нашето село загинаха 600 пчелни семейства. От тогава всяка година аз произвеждам пчели, но нямам развитие, защото винаги ми тровят пчелите. По този начин аз оставам без работни пчели, които да ми носят приходи. Постоянно правя пчели и тази година моите пчелни семейства бяха добре подготвени да събират акациев мед, но на 23 и 24 април в 11.00 часа през деня на полето в цъфтеж се пръскаше рапицата. Всички работни пчели са там. На момента те загиват, само която е по-устойчива се връща на прелката и умира там. След няколко дни в пчелина ми миришеше на леш – нещо отвратително”, посочи Донка Арбалиева. 
 
Тя добави още, че е възмутена от Агенцията по растителна защита и Фонд „Земеделие”. 
 
„Отивам в едната институция, препращат ме в другата и така се въртя в един омагьосан кръг. Аз подадох жалба, но в срок от 24 часа никой не дойде да ми провери пчелина. Петима пчелари потвърдиха, че нямам заболявания в пчелина, всичко се дължи на пръсканията на посевите за плевели, които са със много дълъг карантинен период”, каза Донка Арбалиева. 
 
Тя посочи, че е получавала уведомителни писма с датите за пръскания, но те не са точни, а се дава период от една седмица. 
 
„В моя район има две земеделски фирми и те постоянно пръскат. Субстанциите за пръскане си ги приготвят на място и аз не знам какво точно слагат там. Един от петте препарата, които слагат е страшно отровен и бързо се изпарява. Аз трябва да си карам пробите до лабораторията в София с хеликоптер и те пак няма да могат да установят това вещество. Така се получава омагьосан кръг”, каза още Донка Арбалиева.