Пазарите за живи животни в област Пловдив са затворени заради заболяването шарка, съобщи д-р Иван Шиков, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив, цитиран от радио „Фокус“. Пазарите са затворени за всякакъв вид животни, защото всяко животно може да пренесе вируса, независимо дали е болно или не, каза д-р Шиков. Пазарите ще са забранени до втора заповед.

 

Създадена е необходимата организация с представители на всички институции, и най-вече на МВР за съдействие при евентуално транспортиране на животни те своевременно да бъдат връщани. Разрешава се придвижване единствено на животни, когато са здрави, само по направление за незабавно клане. На територията на Пловдивска област има два законно регистрирани пазара за живи животни - в Раковски и в Асеновград.

 

Собствениците на тези пазари са уведомени, официалните ветеринарни лекари също са уведомени, както и полицията. Ако някой достигне до пазара, няма да му се позволи животните да бъдат свалени, каза още Шиков. Заповедта е от 6 декември 2013 година и важи и за пазарите както на територията на Пловдив област, така и в област Стара Загора, тъй като 10-километровата зона около огнището обхваща и територията на област Стара Загора.

 

Забраната ще бъде вдигната със заповед на изпълнителния директор на БАБХ не по-рано от 20-30 дни, колкото е инкубационният период на заболяването шап. Това е шарка по овцете и козите, вирусно заболяване, което касае само и единствено този вид животни, не е опасен за хората, уточни д-р Шиков. Не е опасен и за другите видове животни. Заболяването бе констатирано на 5-ти декември. Болните животните са били умъртвени по хуманен начин и загробени в трупна яма.

 

Ежедневни клинични прегледи се извършват в 3- километровата зона, т.е. в района на село Чоба. Периодични проверки, два пъти на седмица, се извършват и в другата зона, около огнището, каза още д-р Шиков.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!