Община Любимец забрани свободната паша на дребни преживни животни на разстояние по-малко от 2 км. от границата с Гърция в с. Вълче поле, съобщиха от пресслужбата на общината.

 

Решението било взето на заседание на епизоотичната комисия в общината, което се проведе в изпълнение на заповед на Областна дирекция по безопасност на храните относно появилите се съмнения за възникване на заболяването шарка по овцете в гръцкото село Питион, префектура Еврос. По този повод граничните общини трябва да бъдат в повишена готовност, a Любимец пряко граничи с опасния район в землището на с. Вълче поле.

 

Общинската комисия забрани провеждането на пазари и изложби на овце след провелата се дискусия. Необходимо било да се засили контролът за недопускане на овце от Гърция и Турция да навлизат на българска територия и да се районира пашата и водопоя на овцете. Собственици на животински ферми трябвало да бъдат уведомени за надвисналата опасност, както и обслужващите ветеринарни лекари в случай на заболеваемост и смъртност по овцете. Освен това било необходимо да се засилят мерките за биосигурност в обектите и във фермите да не се допускат външни лица.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!