Първите поражения от градушки по реколтата вече са факт. В Северозападна България вече валя градушка, която засегна хиляди декари с посеви, алармират фермери.
 
Арендаторът от Бяла Слатина Пламен Виялишки съобщи пред Фермер.БГ, че градушка е унищожила 2000 декара есенници и сега площите ще се презасяват отново. Зърнопроизводителите имат информация, че на този етап противоградови ракети в региона няма.
 
В същото време днес от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че сезонът за борба с градушките ще стартира на 3 май. 
[news]

Прогнозите на Националния институт метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за месец май са за хладно и дъждовно време с градушки, съобщава Фокус. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м.
 
В началото на месеца ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През периода 4 - 7 май ще бъде топло, с температури, по-високи от обичайните. В началото ще е слънчево, но към 6-7 май ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми.
 
Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони – от 70 до 140 л/кв.м. 
 
През последните дни от първото десетдневие температурите чувствително ще се понижат. Ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки. 
 
През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се установи хладно за сезона време. По-често ще бъде облачно с валежи, в отделни дни - значителни. 
 
През третото десетдневие съществена промяна в атмосферната циркулация не се очаква. Ще се задържи неустойчиво с чести превалявания, в отделни дни се очакват и значителни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. 
 
Средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната ще е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16 градуса, а в планините - между 2 и 13 градуса. 
 
Най-ниските температури през месеца ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса.    

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!