Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов поиска съдействие от областния управител Красимир Кирилов относно засиления трафик на туристи през пунктовете Дуранкулак и Кардам на румънската граница. На тези обекти е нужна постоянна дезинфекция заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

30 хил. лева по de minimis за засегнатите от чумата свиневъди

През почивните дни само през единия граничен пункт в Дуранкулак са влезли 2300 автомобили с туристи. На заседание на Консултативния съвет по животновъдство в Добрич ОДБХ поиска помощ при поддържането на контрола по границата. Стана ясно още, че областната дирекция очаква резултати от диво прасе, което е било блъснато от автомобил влязъл от Румъния и влачено 200 метра. 


Разпространението на болестта АЧС в съседна Румъния е много сериозно. Там заболяването е констатирано и при диви, и при домашни прасета. Д-р Каменов подчерта, че трябва да се спазват набелязаните мерки, защото болестта крие опасност за промишлените комплекси и ще се отрази върху целия сектор. Апелът към присъстващите на Консултативния съвет фермери беше да запознаят близки и познати, които отглеждат прасета в т.нар. задни дворове, с всички опасности на заболяването.


От ноември 2018 г. в Добричка област започнаха да се установяват случаи на заразени диви животни и да се налагат строги мерки за неразпространение на болестта. Една от целите на ветеринарите е болестта да не тръгне по домашните прасета и промишлените комплекси на територията на Добричка област. Само в един от тях, разположен в село Козлодуйци, се отглеждат 70 000 свине. 


През последните 2 седмици в страната има регистрирани 6 огнища при домашни прасета, подчерта д-р Каменов.

„Касае се за стопани, които не са спазили указанията, които се препоръчват от година и половина. По този начин заболяването се разпространява. Хората прибягват до колене на прасетата и прибирането им във фризера през нощта. Не вярват на ветеринарните специалисти. Вирусът на АЧС е изключително устойчив и замразен, той е жив до 1 година. Така всеки, който е заколил и прибрал животно във фризера, всъщност съхранява вируса вкъщи“, изтъкна още специалистът. 


Областният управител Красимир Кирилов информира присъстващите,  че на редовно заседание на Министерски съвет правителството е одобрило допълнителни разходи в размер на 3.7 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието за неотложни мерки по предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете.