Средните цени на едро на картофите – както на пресните, така и на старата реколта се понижиха през последната седмица, като паднаха даже под миналогодишните.
 
 
Това стана ясно от оперативния анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за състоянието на пазара на някои основни култури. Спад е отчетен и при редица други плодове и зеленчуци в рамките от 6% до 13% спрямо предишната седмица и между 8% и 20% на годишна база.
 
Поскъпване се наблюдава единствено при оранжерийните домати - с 5,7% за седмица и с 2,5% средно за година.
 
„Същевременно производството на картофи изостава с 13,4% на годишна база, а това на домати – с 40,3%. При картофите това се дължи на по-малкото реколтирани площи, а при доматите – на по-ниския среден добиви до момента“, посочва анализът.
 
Източник: МЗХГ
 
По оперативни данни, производството на пипер с 87,1% над нивото отпреди една година, вследствие на комбинация от по-ранно прибиране на продукцията през настоящия сезон и нарастване на средните добиви от декар. 
 
Добра е реколтата от всички наблюдавани трайни насаждения и етерично-маслени култури в сравнение със същия период на миналата година. Най-значителен ръст се отчита при кайсиите, вишните и прасковите - от 3 до 12 пъти, а по-умерен - при ягодите, маслодайната роза, малините и черешите (от 10% до 64%).
 
„При повечето култури увеличението на производството на годишна база се дължи на по-ранно прибиране на реколтата през настоящия сезон, като при черешите и маслодайната роза това е съчетано и с по-висок среден добив от декар“, коментират експертите. Реколтирани са 185 дка лавандула, от които са събрани 46 тона лавандулов цвят.