Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и японският външен министър Таро Коно обявиха успешното приключване на окончателните дискусии по Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, което ще премахне редица мита в двустранната търговия.
 
 
Двете страни завършиха работата си по юридическото съгласуване на  всички тестове от споразумението и поеха ангажимент то да бъде подписано през 2018 г.
 
„Това споразумение представлява най-значителната и широкообхватна договореност, сключвана някога от ЕС в областта на търговията със селскостопански хранителни продукти. То ще осигури огромни възможности за растеж на нашите износители на селскостопански храни на много голям и развит пазар. Бяхме успешни в разработването на модел на споразумение за свободна търговия, което отговаря на нашия експортен профил, като същевременно постига взаимно изгодно споразумение с нашия партньор“, коментира еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.
 
Износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС създава висококачествени работни места, повечето от които са в селските райони, допълни той.
 
 
ЕС и Япония ще поемат твърди ангажименти по отношение на митата и услугите, както и за уреждане на заключителните разпоредби за стоките със защитено географско наименование от ЕС и Япония. Приключена е работата по главите за добрите регулаторни практики, за регулаторното сътрудничество и прозрачността, а също и за засилване на ангажимента към Парижкото споразумение за опазване на климата. 
 
Бъдещото споразумение за икономическо партньорство ще премахне по-голямата част от сегашните мита, които компании от ЕС плащат при експорта в Япония. Годишно тази сума се оценява на около 1 млрд. евро.  Ще отпаднат и редица остарели регулаторни бариери.
 
Новите договорености ще отворят японския пазар с неговите 127 милиона потребители за ключов износ на селскостопански продукти от ЕС и ще увеличат възможностите за износ от Съюза в редица други сектори.
 
Ще се улесни експортът на вино и на някои видове сирена от Европа. Споразумението ще позволи на ЕС да повиши съществено износа на говеждо месо за Япония. За преработеното свинско месо е договорена безмитна търговия, а за прясното - почти безмитна.
На японския пазар ще бъдат защитени над 200 висококачествени европейски селскостопански продукти с географски означения.
 
В същото време споразумението ще отвори пазарите на услуги и по-специално на финансови услуги, електронна търговия, телекомуникации и транспорт.