След решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на чл. 23 на Наредба № 3 от 2015 г., регламентираща схемите за директни плащания, овцевъди и козевъди се обединиха около идеята да заведат колективни искове срещу ресорното ведомство за пропуснати ползи в размер на 15 млн. лв./годишно. Това стана ясно на пресконференция във Велико Търново, организирана от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
 
Фермер.БГ научи още, че НОКА е изпратила колективна декларация до министъра на земеделието, с което настоява за оставката на д-р Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието, храните и горите, както и на двама експерти от ведомството - Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”.
 
От НОКА обявиха, че 1800 са фермерите, които са готови да се обединят в защита на своите интереси. Според тях действащата до сега наредба е нанесла не само преки, но и косвени щети. 
 
Това се дължи от една страна на невъзможността да се получават директни плащания за животни, които не дават мляко, макар и още да не са в разплодна възраст, а от друга – ограничението да се продава мляко само и единствено на мандри. 
 
Фермерите смятат, че именно тези изисквания са били причината цената на млякото да се срине с повече от 40% спрямо тази от 2016 г. Като към момента литър овче мляко се изкупува за 0,90 лв. като това е ценовото дъно за последните няколко години, конкретизираха от асоциацията.
 
[news]
Спорната, според редица фермери Наредба № 3, силно е ощетила най-вече най-малките, дребните и средни фермери. Техните ресурси за съхранение на мляко са сравнително ограничени, заради липсата на необходимата хладилна техника. Само във Великотърновска област засегнатите фермери са над 100, добавиха овцевъди и козевъди.
 
В отговор на бързо променящата се ситуация, във връзка с решението на ВАС за Наредба 3, от МЗХГ са категорични, че няма основание за претенции за компенсации и пропуснати ползи, що се касае до отменения чл. 23 на наредбата.
 
„Решението на ВАС не е осъдително, а отменително. Същото има действие само занапред. Не засяга правата, придобити за Кампания 2017 г. преди датата на постановяването му. Неоснователни са тиражираните тези относно предявяване на претенции за компенсации и пропуснати ползи. По никакъв начин решението не засяга подпомагането на животновъдите за Кампания 2017 г.”, се казва в становището на агроведомството.