Два случая на ку-треска са констатирани при овце в района на Видин, съобщи д-р Валери Велков – началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по храните във Видин, пред БНР.
 
Единият случай е открит в стадо в белоградчишкото село Дъбравка. Трябвало е животни от там да пътуват за изложение в Хановер. Пробата е взета на случаен принцип. След положителните резултати за ку-треска германците са отказали партидата.
 
Вторият случай е регистриран в село Тополовец, Кулско. След консумация на прясно, неузряло сирене от една от фермите там се е заразил мъж от София. 
 
За двете стопанства са направени оздравителни планове. Стадата се наблюдават. Наложени са карантини за продажба и движение на животните, докато не се изясни здравният статус, обясни д-р Велков. 
 
Болните животни ще бъдат унищожени. Очакват се резултатите от останалите проби. Заразата се предава от кърлежи, като могат да заболеят и хора, приели неузряло, прясно сирене или сурово, леко пастьоризирано мляко. Месо, минало през термична обработка, е безопасно, обясни д-р Велков.