Овощари настояват за нов прием по схемата за държавна помощ “Инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“, научи Агри.БГ.

Асоциации настояват за по-справедлива ОСП след 2020 с таван

Причината - изключителният интерес към машини за сортиране, пакетиране и охлаждане на земеделска продукция, както и към системи за превенция и защита от климатични промени заради отлагането на авиационния метод на защита срещу градушките. Затова настояват от двата овощарски съюза - Добруджански овощарски съюз и Съюз на дунавските овощари.

Схемата се приложи през 2019 и 2020 г., като през тази година определеният бюджет беше в размер на 18 600 000 лева. С този ресурс бяха финансирани поетите ангажименти по сключени договори от 2019 г. в размер на близо 4 млн. лева, както и одобрените проекти от предстоящия нов прием за 2020 г. по схемата за държавна помощ.

Припомняме, че помощта покрива до 50% от разходите за инвестиции за такава техника, но не повече от 120 хил. лева. Тя се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане, съхранение, както и за машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“.

Производители чакат втори прием по de minimis

По схемата можеха да кандидатстват земеделски стопани, малки и средни предприятия, признати групи или организации на производителите.

Двата съюза настояват и за свикване на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. На него те отново ще искат отваряне на извънреден прием по de minimis за производители със 100% пропаднали площи. 

“Стопаните със 100% пропаднали площи не можаха да се възползват от този de minimis и да кандидатстват за него, тъй като не са се отбелязали за обвързано подпомагане в Кампания 2020 и не излизат автоматично в системата в момента”, обясни Димитричка Търпанова,  заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС), за Агри.БГ.

Очакванията на Съюза са сега да бъдат разплатени по-голямата част от сумите по de minimis на производителите, при които проверките са извършени успешно и нямат казуси, а след това да бъде отворен и втори прием.

“Годината беше изключително тежка за редица производители. Те имат пропаднали площи на 100%, а в момента и не можаха да кандидатстват за de minimis”, каза още Търпанова и добави, че е убедена, че ще има остатъчен бюджет, с който да се сформира втори прием за минималната държавна помощ.

Помощта е част от 8-те извънредни мерки, които Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) разработи съвместно със земеделското министерство от въвеждане на извънредното положение в страната. Финансовата подкрепа има за цел да помогне на стопаните за покриване на загуби заради сушата и като облекчение заради пандемията от COVID-19.