Дългогодишните производители на плодове и зеленчуци Иван и Настя Стойкови от Бургас, без каквито и да било нарушения като земеделски стопани, тази година са неприятно изненадани – 20 хил. лв. по-малко субсидия.

Проверки за обвързана подкрепа: Стопаните плащат за капризите на времето

От 2004 г. семейство Стайкови са земеделски производители и имат 250 дка с череши в бургаския квартал Рудник. През годините периодично обновяват старите дървета от т.нар. махалебка с нови, по-ниски сортове, които са лесни за беритба.

Настя Стойкова: Преди 7-8 години започнахме да презасаждаме най-стария ни парцел, за да заменим старите или изсъхнали дървета с нови. В средата на парцела се получи едно кръгче, в което засадихме ниски дръвчета.

След 8 години се оказва обаче, че за системата тези дръвчета не съществуват. А те не са мърдали оттам, това са трайни насаждения. 

Досега никога не сме имали проблеми със субсидии, проверки, очертаване и т.н. Когато преведоха парите за обвързана подкрепа и биопроизводство тази година, забелязах, че имаме значително по-малка сума. Започнахме да търсим причината.“

Разбрахме, че точно този парцел от 13-14 дка със засадени преди години нови череши е отрязан и не влиза в субсидиите, защото някой е преценил, че там няма дървета, а на снимката в СЕУ те ясно се виждат.

По-фрапиращото за овощарите е, че освен непризнатите видими трайни насаждения от 14 дка те не получили субсидии за общо 50 дка.

"Когато "неправилно" сме очертали, както твърдят от ДФЗ, се начислява и санкция. Излиза, че ние сме некоректни, а не е така", споделя Стайкова.

Големият въпрос е не каква е формулата за изчисляване на санкция, а защо изобщо се санкционира производител, чиито площи са точно заявени и ясно разпознаваеми в сателитната карта?! Още по-важен е въпросът, защо изобщо той е лишен от субсидия за съществуващи трайни насаждения, които години наред са се зачитали, а изведнъж – не?

Настя Стойкова: „Аз разговарях с жените в службата по земеделие, които също не знаеха как точно е изчислена глобата ми, но 50 дка не ми се заплащат, както по обвързана подкрепа, така и по биологичната мярка. Просто някой някъде е решил да среже този парцел, а в съседния дръвчетата също са млади и се виждат по същия начин, но той е признат.

След многократни позвънявания до Разплащателната агенция и нищене къде е грешката, Настя получава отговор, че тя е изпуснала срока за поправка на допустимите слоеве - декември 2019 г. 

Настя Стойкова: „В интерес на истината аз не знаех, че това се отнася и за трайните насаждения. Дори да знаех, какво да поправям на стриктно очертани реални площи. Не съм предполагала, че някой изведнъж ще реши, че не съществуват, не съм получила никакво известие по телефон или имейл, а в базата са дадени всичките ни контакти.

Друг голям проблем е, че не ни уведомяват по имейл за никакви промени или срокове, а ние не можем всеки ден да ровим из сайтовете на администрацията. Информираме се от вас, медиите.

Ако бях получила имейл, веднага щях да подам възражение, а те би трябвало да дойдат на място и да проверят има или няма дръвчета. Има ги, те са си там, дори тази година, както и предишните сме брали плод от тях."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Настя не е единственият земеделски производител, който повдига въпроса за известяването по имейл чрез служебно съобщение. Стопаните споделят, че липсва ефективна система за информация, а тази липса е предпоставка за загуби от страна на земеделците. Не така стои въпросът в обратния случай, когато държавата или дадена фирма има да взима пари. Тогава се извършва всякакъв вид известяване на длъжника.

Когато земеделецът губи средства и то не по своя вина, излиза виновен и за това, че не следи нормативната база и сроковете в движение, докато е на полето.

Настя Стойкова: „Единствено по самоинициатива на някой служител, което не е по протокол, а по съвест, сме били търсени от администрацията на Фонда през всичките тези години като земеделски производители. Чест и почитания за тези хора, но това не е системата. На посочените в интернет телефони на ДФЗ никой никога не вдига.

Загубите, които черешопроизводителите ще претърпят, не се изчерпват само с неизплатената сума. Това са пари, които вече са разпределени. Липсата им ще доведе до забавяния, лихви, да не говорим за изгубеното време в търсене на истината, която така и не излиза наяве.

Около 20 хил. лв. е сумата, която не сме получили, защото има и орязване по СЕПП, споделя черешопроизводителката.

Настя Стойкова: „В момент на тежка стопанска година, проблемите от COVID-19, заедно с регулярните такива в сектора, за нас това е голямо затруднение. Пазарите са стеснени, а инвестициите са големи, поддържаме и работна ръка. Дори в пълния им обем тези субсидии не са достатъчни за това производство, камо ли когато не получаваш част от тях. Имам фактури за препарати на стойност 18 хил. лв. и ред други разходи."

Докато Настя се занимава с бюрокрацията, съпругът ѝ е на полето от ранна сутрин до късна вечер. "Ако човек не отдели време, не би могъл да се справи със СЕУ. За много от земеделците тази система е прекалено сложна и те наемат лице, което да се занимава специално с това, което означава още разходи", коментира още Стойкова.

За семейството земеделци е трудно да приемат, че когато си изряден, можеш да бъдеш санкциониран, но не знаят в кое да вложат усилията си: в търсене и доказване на истината или в беритбата на истинските им череши?!

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Илия Проданов: Пшеничните семена няма да са качествени догодина

Времето за пръскания – крайъгълният камък в Наредба 13

Стоилко Апостолов: Подмярка 16.4 няма да развие фермерските пазари