Стопанството на Петър Петров в Генерал Тошево е 1000 дка, от които 300 дка са с плодове и зеленчуци, останалото е с житни култури. Климатичните своеволия тази година засягат както пшеницата му заради продължителната суша, така и зеленчуковото стопанство с проливните дъждове в последно време. 

Производител: Абсурдно е да се проверяват полски домати сега 

Но "нарушенията" на времето се отчитат като негови собствени по време на проверката за обвързана подкрепа в стопанството му.

Петър Петров: "Онзи ден ми дойде проверка за описване на площите по обвързаната подкрепа. Аз нямам проблем с това. Бях очертал 100 дка с пипер. Но миналата седмица, заради проливния дъжд мина река през оранжерията с разсада и унищожи част от него. Не успях да разсадя пипера на стоте декара и сложих 10 дка коренчета с домати."

Разбрах, че понеже съм го бил очертал вече, нямало да ми платят субсидии. Освен това може би ще ми наложат и санкция. 

Добре де, ама аз не съм виновен за това, гледам да спася по някакъв начин стопанството и да работя. Това не е преднамерено действие от моя страна, не съм си унищожил нарочно разсада. Не искам да ми пишат 100 дка пипер, нека опишат, че са 90 дка, а 10 от тях са с домати.

Инспекторите информирали Петров, че може да оспори санкцията, след като те направят констативен протокол, но трябва да внесе жалбата на място. По думите му едва ли ще го направи, защото работата по стопанството си продължава, а дъждът не спира

Последните валежи отнесоха и част от доматите. В зеленчукопроизводството няма как да дадеш гаранции, че всичко ще оцелее, заявява производителят.

Петър Петров: Станаха вече две седмици дъждове. Някой неща не можахме да ги довършим, не ни позволява времето. Вчера беше дъжд с вихрушка. Дъждовното време предизвиква и болести по културите, а сега не можем да влезем да напръскаме, трябва да изсъхне.

Както казват моите колеги: "Отпред море, отзад ТКЗС", шегува се стопанинът.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Зеленчукопроизводителят се е отказал и от застраховането на продукцията си, което се определя от стопаните у нас като неефективно.

Петър Петров: "Пиперът е една от най-скъпите култури. Който гледа пипер, направо си играе бинго. Незавършеното производство при пипера е много голямо, стига до 2000 лв. на дка. Ако не изкараш после продукция, тези пари просто си ги загубил."

Петър е земеделец от над 20 години, въпреки трудностите продължава, свикнал е да работи. Отговаряйки на името си, той е непоклатим като камък пред предизвикателствата. Преди години земеделецът решава да изгради собствена преработвателна фабрика и да не зависи от плащанията на прекупвачите, които винаги закъсняват. Осъществява проект по мярка 4.1 - предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, което скоро предстои да заработи.

Петров пред предприятието му за преработка на плодове и зеленчуци

Петър Петров: "Проектът струва 7 млн. лева. Много усилия и труд вложихме. Технологичната програма е за пипер, патладжани, сливи, кайсии. Всичко това ще минава през предварителна обработка, да се реже, бланшира, замразява.

Когато пазарът не може да поеме количества, а нашата продукция е готова, тя се скапва.

Ако на свежия пазар искат 10 тона – добре, но ако искат 2 тона, другите осем къде ги слагаме? От тази презумция тръгнахме: щом пазарът не може да поеме добива ни, ние ще си го съхраним, ще го преработим и ще си го продаваме с добавената му стойност."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за зеленчуци: На декар или на доказан доход?

Пипер на полето: Иновативен и печеливш бизнес за един млад фермер

Нова бизнес ниша: Черен кимион за бели дни